Marknaderna stiger när Microsoft och NZ:s pensionsfond dyker ner i Bitcoin

Bitcoin fick ett uppsving efter nyheten att Microsoft och en pensionsfond använder nätverket, men turbulens väntas under helgen.

  • Bitcoin har återhämtat sig efter gårdagens kraftiga förluster.
  • Men marknaderna är på väg mot en turbulent period då en kort pressning väntas.
  • Den bredare amerikanska ekonomin återhämtar sig i snabbare takt än vad som förutspåtts.

Det fanns tecken på liv på marknaderna i morse efter gårdagens ihållande förluster. De globala kryptomarknaderna nådde en lägsta nivå på 1,58 biljoner dollar igår vid 16.00 UTC – den lägsta siffran på nästan en månad.

BTC så lågt som till 50 856 dollar

Men motståndet höll sig på den linjen och marknaderna verkar vara i en återhämtningsfas. Marknadskapitalet kryper nu uppåt och ligger på 1,66 biljoner dollar.

Bitcoin har i skrivande stund återigen stigit med 1,5 %. Under de senaste 24 timmarna sjönk BTC så lågt som till 50 856 dollar, enligt CoinMarketCap, men sitter för närvarande i mitten av 53 000 dollar.

Marknaderna verkar njuta av två nyheter. Den första var att Microsoft hade lagt ut sitt decentraliserade identifieringsnätverk på Bitcoins huvudnät. Projektet, som inleddes för fyra år sedan, är utformat för att hjälpa organisationer och individer att identifieras på nätet utan att behöva förlita sig på en tredje part.

Den andra nyheten var att den nyzeeländska pensionsfonden KiwiSaver hade investerat 5 % av sin fond på 350 miljoner dollar i bitcoin.

„Vår KiwiSaver är till största delen uppbyggd genom traditionella tillgångsklasser, dina obligationer och aktier …, men det kommer att finnas tillfällen då det inte alltid kommer att vara en enkel segling. Du kanske fortfarande har en positiv syn på dessa tillgångsklasser, men andra möjligheter dyker upp“, säger James Grigor, investeringschef för fonden.

Men återhämtningen kan strypas av vad som kommer att bli ett rekordstort antal Bitcoin-optionsavtal som löper ut i dag.

Kontrakt till ett värde av omkring 6 miljarder dollar förväntas löpa ut, vilket marknadsanalytiker förväntar sig att leda till en kort press. Även om det sannolikt kommer att driva upp priserna när kortspelare tvingas köpa BTC för att täcka sina förluster, är det osannolikt att det kommer att skapa en ihållande uppgång.

Då tillgångar på andra håll drar investeringar bort från BTC

Som Market Watch påpekade igår är marknaderna på väg in i en skummande period då tillgångar på andra håll drar investeringar bort från BTC. Som ByBt rapporterade likviderades mer än 2 miljarder dollar på bitcointerminmarknaderna, vilket tyder på att marknaderna blir svårare att navigera.

Denna oro kändes också på Wall Street. Dow, S&P 500 och Nasdaq slutade gårdagens session något högre, men marknaderna blir mer ojämna när cyklisk handel skapar ett polariserande antal vinnare och förlorare.

Teknikaktier kämpar för att hålla fast vid vinster som gjorts tidigare under kvartalet, medan värdeaktier blir början av 2021 års bästa presterande aktier.

„Vi har sett att värdet har överträffat tillväxten“, sade Lori Calvasina, chef för aktiestrategi på RBC Capital Markets, i en nyligen publicerad not.

„Med andra ord tenderar tillväxtaktier att prestera bättre när tillväxten är knapp, men värdeaktier tenderar att prestera bättre när den är riklig. De goda nyheterna för värdehandeln är att nuvarande konsensusprognoser förväntar sig att BNP kommer att ligga över trenden fram till slutet av 2022. Det man måste övervaka är om detta förändras.“

Men vissa ekonomer har svårt att anpassa sig till förändringstakten. „Det är svårt att hålla jämna steg med den här ekonomin“, sade ekonomer från Bank of America på torsdagen. Företaget höjer sin prognos för BNP-tillväxten till 7,0 %, jämfört med Federal Reserves prognos på 6,5 %.

Även om det är bra för ekonomin och bra för konsumenterna kan Bitcoins iögonfallande uppgång i år stanna upp. Men det har inte hindrat vissa från att fördubbla sina optimistiska utsikter.

Enligt Deribit-börsen är den vanligaste öppna positionen på börsen 80 000 dollar call, vilket innebär att vissa förväntar sig en ny Bitcoin-boom i april.